Nederlands Instituut van Psychologen
sectie Forensische Psychologie
maart 2021
 
 
Het gevangeniswezen in Amerika
 
Lotte Bindels - bestuurslid sectie Forensische Psychologie
Op 20 januari 2021 werd Joe Biden geïnaugureerd en daarmee officieel de 46e president van de Verenigde Staten. Wat bekent dit voor het strafrecht en de forensische zorg in Amerika?

Eerdere presidenten pleitten om misdaad hard aan te pakken en Amerika staat dan ook bekend om zijn strenge straffen. 'Tough on crime' was sinds de jaren 80 voor zowel Democraten als Republikeinen een verplichting.

In 1994 werd de 'Three-Strikes Laws' aangenomen waarin iemand na 3 veroordelingen een extra zware straf kreeg opgelegd, wat zorgde voor een grote stijging van het aantal gedetineerden. Er zitten op dit moment nog meer dan twee miljoen Amerikanen in de gevangenis. Terwijl in Nederland de doodstraf al in 1870 afgeschaft, is dit in Amerika in 29 van de 50 staten nog een wettelijke bestraffing.

In 2018 nam de Amerikaanse Senaat een wet aan waardoor het strafrechtsysteem drastisch veranderde. Trump ondertekende in december 2018 ‘’The First Step Act’’ waarmee hij akkoord ging  met een hervorming van het strafrechtsysteem. Deze wet had als doel om onnodig lange straffen af te schaffen en de leefomstandigheden in gevangenissen verbeteren. Daarnaast zorgt deze wet ervoor dat het rechtssysteem meer gefocust is op rehabilitatie. Ook de zware minimumstraffen voor druggerelateerde misdaden zijn afgeschaft.

Wat betekent de overwinning van Joe Biden voor het Amerikaanse rechtssysteem?
Tijdens zijn campagne zei Biden dat de gevangenispopulatie met meer dan de helft verminderd zou kunnen worden. Ook wil hij verplichte minimumstraffen afschaffen (een gevolg van 'Tough on Crime'). Daarbij is hij tegen de doodstraf en moet het strafrechtssysteem zich volgens hem meer richten op rehabilitatie.

Biden stelde een financiering voor zogenoemde 're-entry centers' voor. Dit zijn laag beveiligde voorzieningen voor gedetineerden die een proeftijd of alternatieve straffen uitzitten. Daar krijgen gedetineerden hulp bij het vinden van werk, huisvesting, verslavingsbehandeling en medische en psychische hulp. De re-entry programma’s zijn geen grote verandering, Trump steunde deze programma’s ook.

Wat betreft het jeugdstrafrecht beloofde zijn campagne 1 miljard dollar voor een programma dat staten geld zou verschaffen om alternatieven voor opsluiting op te zetten zoals counselingsprogramma’s en ondersteuning bij het vinden van een baan. Zoals iedere president zal hij na grote beloften te maken krijgen met beperkingen. Waarschijnlijk zal hij zich eerst moeten richten op de pandemie en de economische gevolgen daarvan.
 
 
Bronnen:
- NOS nieuws,19-12-2018
- The Washington Post
- joebiden.com
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin